להזמנות: 03-5178568

מרקים תאילנדיים

תרבות המרק בתאילנד

 

מרקים במטבח התאילנדי

 

מרקים הם אולי המנה הפופולארית ביותר בתאילנד. בכל פינה בכל רחוב תמצאו עגלות, מסעדות ודוכני מרק הפועלים מהבוקר ועד השעות הקטנות וסביבם המוני מקומיים הגודשים אותם. מאחר ומדובר במדינה טרופית לוהטת, נראה הדבר במבט ראשון מעט תמוה.

אך ההיפך הנכון, דווקא כשחם, הכי נכון לספק לגוף פתרון מזין וקל שלא מכביד על המשך ההתנהלות. ואת זה בדיוק מספקים מרבית המרקים. ארוחה קלה ומזינה (ומהירה מאוד. מרבית המנות מוכנות תוך דקה קצרה) ממרכיבים טריים בחליטה מהירה או בישול קצר על המקום. אגב, בנושא זה, התאילנדים כמעט ואינם "שותים" מהמרק. אלא רק משתמשים בו לתיבול המרכיבים. התוצאה ארוחה קלה, מזינה וטעימה להפליא שאינה מכבידה בנטל החום.

להבנת המרקים התאילנדים, החלוקה הכללית הכי נכונה לעשות זה בין מרקים אישיים לבין מרקים משותפים הנחלקים על שולחן משותף. נתחיל מהראשונים.

 

 

מרק כארוחה אישית

כאמור, החלוקה הכללית של עולם המרקים התאילנדי לרוב מתבצעת על פי אופי המרק, שקובע אם מדובר בארוחה אישית משביעה ומלאה או מנה משותפת למרכז השולחן המשפחתי.

לרוב, מרקי אטריות נחשבות בתאילנד כמנה אישית וארחה מלאה בפני עצמה. מרקים נטולי אטריות מוגשים לרוב כליווי לאורז ובמרכז השולחן.

מרקי האטריות המוכרים ביותר למטייל הממוצע בתאילנד הם מרקי הקוטייאו- שהם מרקי אטריות עשירים. 

יתרה מכך, למעשה המילה "קוטייאו" משמע אטרייה. מסעדות הקוטייאו מציעות לסועד מבחר של מרקים לפי מספר סוגי האטריות אותם הם מכינים: אטריות דקות (סאן מי), אטריות כמו בפאד תאי (סאן לק), אטריות פאד סיאו רחבות טריות (סאן יי), אטריות ביצים צהובות וירוקות (סאן ליאן) ועוד...

הבסיס לכל מרקי הקוטייאו זה לרוב ציר צח ונקי שבנוי מעצמות וירקות שורש. עליהם מוסיפים ירוקת לעתים, ונתחי בשר לבחירה כגון פרוסות בשר ברווז מעושן, בשר לבן, עוף וכיוצא בכך. מרקים קלים בהרגשה שלהם.

את כל מנות הקוטייאו (למעשה מנות אטריות לפני הכול) ניתן לקבל כ"ניא" (רטובים או למעשה עם הנוזל), או יבשים ("הנג"). שזה אותו דבר רק בלי הציר.

מכיוון שמדובר בארוחה אישית, כל הטעמים הנוספים נמצאים לצד השולחן ואותם הסועד מוסיף לעצמו לפי חשקיו והעדפותיו: רוטב מי דגים ("נאם פלהה", רוטב מי דגים עם פרוסות צ'ילי, רוטב דגים עם שום וצ'ילי, פרוסות צ'ילי וחומץ, סוכר וכדומה, שעמם הסועד בונה לעצמו את הטעמים- חמיצות, חריפות, מתיקות ומליחות. לפי העדפותיו.

 

 מרקים למרכז השולחן

מרקים נטולי אטריות נחשבים לרוב למרקים משפחתיים המוגשים למרכז השולחן ומטרתם ללוות ארוחה או להוות ארוחה בפני עצמה לצד קערת אורז לבן. בין הסוגים המוכרים ביותר לסועד המערבי בקטגוריית מרקים זאת, ניתן למנות את מרקי הטום יאם (החמוצים חריפים) לגיווניהם, מרקי הטום צ'יט (מרקי ירקות ובשרים עם או בלי אטריות ומעודנים בטעמם. המילה "צ'יט" משמעה חסר טעם או לא מתובל), וארוחות הסוקי. 

כשמדובר במרק נטול אטריות, בשיטת האכילה התאילנדית נהוג לדלות מהמרק את מרכיביו ולהניחם על האורז. את הנוזל לרוב לוגמים מקערה אישית קטנה המוגשת בצד למטרה זו.

כשמדובר בארוחת ערב ארוכה או במשתה תאילנדי מגישים לרוב מרק טום יאם. את מרקי הטום יאם קל לזהות בזכות סיר ההגשה הייחודי שלהם, שבמרכזו יש מקום מיוחד לנר חימום או גחלים על מנת לשמור על חום המרק לאורך כל הערב בעוד המרק מלווה את הארוחה.

 

סוקי וארוחת הוט פוט תאילנדית

סוג נוסף ופופולארי לארוחות מרק בתאילנד נקרא "סוקי". מרק הסוקי בנוי על בסיס ציר עוף או חזיר צח, המוגש לשולחן בסיר על גזיה דולקת, ולצדו אין סוף אופציות של חומרי גלם טריים לחליטה ובישול עצמי: אטריות שעועית שקופות ומעודנות, ירקות, עלים, טופו טרי, פירות ים, חלקי פנים, נתחי בשר לבן, ועוד ועוד. 

 

עוד כתבות על מרקים תאילנדיים

מתכוני מרקים תאילנדיים

הירשמו למועדון הלקוחות ולניוזלטר שלנו: