הקולינריה התאית מבוססת על מסורת רבת שנים של בישול מחומרי גלם שהטבע נתן. טריים, טבעיים, בריאים.
המסורת הזו צמחה מתוך המטבחים הביתיים בכפרי תאילנד, שעשו שימוש בחומרי גלם טבעיים בלבד. עם השנים שיטות הבישול נדדו למחוזות נוספים בתאילנד. אז גם הגיעו השפעות ממטבחים אחרים – הסיני, המלזי וההודי. אלה יחד יצרו את המטבח התאי המודרני מלא העוצמה. במטבח התאילנדי קיים שימוש נרחב בבשר בקר, עוף, בשר לבן, דגים ופירות ים, לצד פירות טרופיים כמו מנגו, בננה, פפאיה, אננס, קוקוס ביחד עם ירקות טריים וחלוטים ועשבי תיבול מאזנים.
התרבות התאית מקדישה לאכילה חלק מרכזי בחיינו. ארוחות ממושכות מהוות חלק נכבד מפעילות משפחתית חברתית. מקובל להגיש לשולחן מנות קרות וחמות זו לצד זו ולאכול אותן ביחד. מרבית המנות משותפות ומוגשות למרכז השולחן, למעט אטריות הנחשבות למנה אישית ולאורז, שהוא המקבילה התאית ללחם.
נהוג לחשוב שאכילה תאילנדית מסורתית נעשית באמצעות צ'ופסטיקס, אך אלה משמשים בעיקר לאכילת אטריות. את רוב המנות התאילדניות אוכלים בעזרת כף ומזלג, כאשר המזלג משמש להעמסת הכף באורז ומעט תבשיל.